Vanhempien hyllystä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, kuten esimerkiksi Matti Hällin vuonna 1943 ilmestynyt romanttinen ihmiskuvaus Suopursu kukkii.

Kirja kertoo toimittaja Martti Kaskesta, joka sattumalta saapuu Soisalo-nimiseen täysihoitolaan kesäisessä Suomessa. Täysihoitolan muut asukkaat kuvataan erilaisina ihmistyyppeinä, joiden keskellä Kaski on outo ja erilainen salaperäisen menneisyytensä ja vaiteliaisuutensa takia. Kaski alkaa saada kirjeitä joltain täysihoitolan naisasukkaista, joka kirjoittaa ihastuneensa Kaskeen. Kirjeet vievät ihmiskuvausta eteenpäin, sillä niiden kirjoittaja tarkkailee ja havainnoi päähenkilöä ja tunnistaa tämän "todellisen luonteen". (Itse epäilen, onko sellaista olemassakaan - tässä kuitenkin oli.)

Rakkaustarina kohoaa loppua kohti, mutta ei silti tunnu olevan kirjan tärkein asia. Minusta erilaisten ihmisten kuvaaminen on tässä oleellisempaa. 1940-luvun Suomi ja nykyaikaan verrattuna erilainen nais- ja miesihanne on helppo nähdä rivien välissä, mikä tekee lukukokemuksesta kyllä ihan mielenkiintoisen. Kesä ja voimakkaasti kukkivat kohtalon kukat, suopursut, ovat kirjassa niin voimakkaasti läsnä, että on vaikea kuvitella Hällin kirjoittaneen tämän romaaninsa rintamalla. Varsinaista todellisuuspakoa siis, sillä sota on kaukana tästä 1930-luvulle sijoitetusta romaanista. Maailma on tässä vielä kaunis, vaikkakaan ei ehkä viaton.

Matti Hälli oli nimenä minulle vieras, mutta google paljasti hänet oululaiseksi kirjailijaksi. Oulun kaupunginkirjastossa on toteutettu laaja Kirjailijat Oulussa -projekti, jonka satona netissä on laajoja esittelyjä paikallisista kirjoittajista. Myös Matti Hälli on saanut siellä oman, hyvän osansa, joka kyllä herätti kiinnostuksen lukea muutakin hänen tuotantoaan.

063.jpg
Kohtalon kukka

Pakko laittaa suopursun kuvakin, kun kukalla on niin keskeinen asema kirjassa. Pidän suopursuista ja sen voimakkaasta tuoksusta.

Kuva täältä.