Johannes Angeloksen jälkeen halusin lainata kirjastosta työmatkojen viihdykkeeksi ihan tarkoituksella jotain aivan päinvastaista, jotain kevyttä ja iloista. Otin sitten Hilja Valtosen Vaimokkeen, joka ainakin on juuri sitä mitä halusin, kevyt ja iloinen kirja.

Aluksi Vaimoke oli liiankin pirteä ja olevinaan hauska. Olin vielä herkässä tilassa Johannes Angeloksen jälkeen, sen kirjan kuunteleminen oli kuitenkin kestänyt jonkin aikaa, joten olin tottunut sen rytmiin, kieleen ja tunnelmaan. Niinpä Vaimoke lähinnä ärsytti parin ensimmäisen kasetin ajan. Kunhan totuin Lars Svedbergiä yksitoikkoisempaan lukijaan ja kirjan rytmiin, aloin jopa naureskella romanttisen komedian jutuille.

Vaimokkeesta tulee ensimmäisenä mieleen siitä vuonna 1936 tehty elokuva, jonka pääosia näyttelivät tietenkin Ansa Ikonen ja Tauno Palo. Kirja on kirjeromaanin muotoon tehty, täynnä ihastuttavia 1930-luvun puhekielen ilmaisuja. Kitit kanssa! - ehdoton suosikkini, eri hienon kuuloinen. Kielellinen iloittelu on muutenkin Valtosen parasta antia. "Ei leivo laula latvassa vaan lentäessään." -tyyppiset sanaleikit olivat osuvia. Minua huvitti suunnattomasti myös kirjan ajankuva. Kylän tavoitelluin poikamies on agronoomi (muistakaa pitkä oo)Latva. Agronomi! :) Naisten koulutusta kehutaan, mutta pidetään lopulta tarpeettomana. Tärkeämpää ja parempaa on, jos nainen osaa hoitaa taloutta. Kirja sijoittuu vuoteen 1932, mutta ajan poliittinen kuva on kokonaan poissa, kuten romanttisen komedian lajityyppiin kuuluukin.

Juoni on myös romanttisen komedian: on agronooooomi Latva, joka lyö vedon menevänsä naimisiin ensimmäisen vastaantulleen sopivan ikäisen naisen kanssa. Ensimmäisenä vastaan tulee Kirsti Leivo, joka ei olekaan ihan tavallisen helppo pala edes kylän parhaalle poikamiehelle. Kirsti painostetaan (äiti ja siskot) Latvan vaimoksi, mutta hän sanoo miehelle suostuvansa avioliittoon vain rahan takia, joten hän ei ole oikea vaimo, vain vaimoke. Hän päättää kiusata miehensä hengiltä, eli olla niin hankala, että mies ottaa hänestä eron ja hän saa puolet omaisuudesta avioehdon mukaan. Koska kyseessä on romanttinen komedia, on loppu arvattavissa, mutta ei kai kukaan muuta odotakaan.