Helsingin Sanomat on ottanut hyvin aktiivisen kannan ilmastonmuutokseen ja siitä tiedottamiseen. Ilmastonmuutosta käsitellään lehdessä viikoittain eri näkökulmista. Tänään oli taas tieteen vuoro. D-osiossa oli myös ulkomaantoimittaja Johanna Mannilan kolumni "Leipävalinnoilla on väliä". Kolumnissaan Mannila kertoo tehomaatalouden vaikutuksista Itämeren erittäin huonoon tilaan. Hän vetoaa Ruotsin maatalouskorkeakoulun professorin Artur Grandstedtin johtamaan tutkimukseen. Maatalouden aiheuttamaa Itämereen päätyvästä typestä on 59 %, fosforistakin yli puolet. Ja tässä kohdalla on turha puistaa päätään Venäjän ja Baltian maiden suuntaan, sillä kaksi kolmasosaa (!) noista aineista tulee Suomesta, Ruotsista ja Puolasta. Puolalla on suurin osuus, mutta eivät Suomi ja Ruotsikaan ole syyttömiä.

Mannila kirjoittaa edelleen: "Luomutuotannon ansioista kertova suuri hanke kuului viime vuonna niin sanottuihin kuoliaaksi vaiettuihin tutkimuksiin. Siitä vaiettiin niin sanoma- kuin ammattilehtienkin sivuilla samoin kuin radiossa ja televisiossa." Mannila antaa myös osoitteen, josta tutkimuksen tietoa löytyy englanniksi.

Pidän itseäni kohtalaisen eettisenä ostajana, mutta johdonmukaisuus ostosten oikeudenmukaisuudessa on vaikeaa, varsinkin opiskelijabudjetilla. Esimerkki: äsken kohoamaan laittamaani sämpylätaikinaan tuli niin luomuleseitä, luomuohrajauhoja kuin EuroShopper-vehnäjauhoja, jotka ovat peräisin Liettuasta. Jauhopakettia ei anna anteeksi edes se, että pakasteessani on luomujälkiuunileipää. Mannilan kolumnin jälkeen luulen siirtyväni tässä asiassa enemmän ruotsalaiseen ja tanskalaiseen suuntaan, ja ostan kotimaisia luomuleipiä ja jauhoja useammin kuin ennen. Aina siihen ei ole varaa, mutta jos en voi ostaa luomua, niin pyrin edes lähileipään. Tämä oli Juhlallinen Vakuutus.

p.s. Olen pitänyt sairaspäivää ja pysynyt kotona. Kurkku on kuin raastinrauta, mutta kuume ei ole noussut kunnolla. Huomenna ei enää ole mahdollisuutta sairastaa, joten päätin pysyä tänään villasukat jalassa sisätiloissa. Ihan varmuuden vuoksi.

p.s.2. HS:n Kaamosajan kalenterista on ilmestynyt viimeinen osa!