kuva8.jpg  helapress3.jpg


Kesällä Ee löysi kotoakotoa laatikosta koko joukon kasetteja. Minä unohduin selaamaan niitä samoja musiikkimuistoja viime viikonloppuna. Enkä voinut sille mitään, olin aivan nostalgian viemä. En löytänyt vanhempieni luota enää toimivaa kasettisoitinta, joten otin pari helmikassua mukaan.

Nuorena olin aivan suunnaton Kaija Koo -fani. Laatikosta löytyi sekä Tuulikello että Unihiekkamyrsky, joista ainakin jälkimmäinen on ihan varmasti minun ostamani. Kuuntelin tämän kasetin aikanaan lähes puhki, vieläkin melodiat tuntuvat tutuilta ja osaan melkein hyräillä silloisten lempibiisieni sanojakin. Toisaalta melodioiden tuttuus voi johtua siitä, että ne ovat kaikki melko samantyylisiä.

Suosikkikappaleeni tältä levyltä oli Ei yksi pääsky kesää tee, joka oli omistettu jollekin kuolleelle pikkutytölle. Laulu kertoo ilmeisesti sydänvikaisesta lapsesta, jonka vanhemmat yrittävät peittää itkuaan ja selittää lapselle, miksi hänen rintaansa koskee ja mitä se merkitsee. Aika surullista, melkein itken vieläkin. Mutta vain melkein.

Ei yksi pääsky kesää tee
ei yksi kesä elämää sydämeen
ei yksi elämä mitään tähän kaikkeen.
Se pääsky toi kesän eteiseen
ja antoi rauhan sydämeen
ja lehahti sitten siivilleen
ja päästi pois kahleet.

Toinen kuunneltavaksi lähtenyt kasetti oli Heikki Helan esikoinen Kaikista kaikkein. Tätä en tunnusta itse ostaneeni, mutta siitä huolimatta huokaan syvään nimibiisiä kuunnellessani. Kaikista kaikkein on ihana kappale ja uppoaa minuun vieläkin kuin veitsi voihin.

Kauneinkaan taivas ei riitä
ei riitä merikään
päästämään irti mua siitä
johon tunnen ikävää.

Sä oot kaikista kaikkein
ja kaikista vaikein
ei sinua voi selittää

Suhtautuukohan sitä kymmenen vuoden kuluttua omaan nykyiseen musiikkimakuunsa yhtä huvittuneella nostalgialla kuin nyt näihin yläasteaikojen helmiin? Ovathan ne noloja, mutta emmekö kaikki ole kuunnelleet nyt nololta tuntuvaa musiikkia joskus? Niin kuin pidettiin isoja flanellipaitoja ja jättikokoisia t-paitoja.

Edelleen ikävä Lieksan! maisemiin. Musiikkivideo vain on kaunis, niin kertakaikkisen kaunis.

Kuvat täältä ja täältä.