Tein eilen taas yhden asian ensimmäistä kertaa elämässäni: muutoksia veroehdotukseeni. Mieli teki mennä verotoimistoon vääntämään rautalangasta oikeat tavat tehdä oikeita viivoja paperiin, mutta rohkaisin mieleni, seurasin ohjeita ja tein matkakuluilmoitukseni netissä. Ei innostanut jonottaa verotoimistossa tuntitolkulla, ja lisäksi matkakulut ovat ilmeisesti se kaikkein yleisin syy veroehdotuksen palautukseen, joten ajattelin nettiversion olevan melko tampionpitävä.

Laitoin siis verohallintoon ilmoituksen viime kesän työmatkoista Turusta museolle. En ole ihan varma osasinko, eikä ole mitään järjestelmää, jolla voisin sen varmistaa. Homma toimii "no news is good news" -periaatteella: puhelinnumeroa kysyttiin lopuksi, eli kaipa he soittavat sieltä, jos laittamissani tiedoissa on jotain ongelmallista. Uutta verotuspäätöstä pitää odottaa pitkälle syksyyn asti. Syksyyn asti! Se on valtavan pitkä aika miettiä, painoinko jossain kohdalla väärin tai ymmärsinkö numerot taas jotenkin kummallisesti.

Ja totta puhuen minulla on hyvin hämärä käsitys siitä, miten tämä koko jännitys vaikuttaa verotukseeni. Vissiin saan enemmän palautuksia tai jotain. Miksei näitä asioita opeteta ikinä koulussa? Ihan kuin veroasioiden ymmärtäminen pitäisi olla jokaisella syntymälahjana. Jos koulussa on ikinä selitetty matkakulujen vaikutusta verotukseen, niin sori, olin sitten hammaslääkärissä silloin.