Naisasianaissi

Nii et mitä kukki
mee olla
poimittavaks
ja ketä semssi
flotkastunui harakankelloi
vaasissas kauan pittäkä?

Me ollan koivupuit.

Ripustakka
kellassi keinui
meijä oksil
ottakka villi vauhti
kullankarvasil kintuillan.

Heli Laaksonen: Sulavoi (2006)

***

Oli voimauttavaa käydä Turussa. Minulla on paljon läheisiä ihmisiä, mutta viime kesän Vuokraemäntäni on hyvin erityisen läheinen. Torstai-illasta lauantaiaamuun yhdessä teki molemmille hyvää. Puhuimme kaikesta ja teimme hyviä asioita yhdessä. Ja tietenkin mukana oli myös Pikkutyttö, joka on jo täyttänyt seitsemän vuotta ja muuttuu ja kasvaa ja kehittyy niin kuin vain seitsemänvuotias lapsi osaa, nopeasti ja vauhdilla. Tunsin olevani kovasti odotettu, lämpimästi tervetullut ja erityinen vieras heidän kauniissa kodissaan. Meillä on arvokas ystävyys, jota haluan vaalia vanhuuteen asti.

Voi olla, että tapaamme seuraavan kerran vasta kesäkuun alussa, kun lähdemme yhteiselle lomalle Ateenaan. Siksi matkasuunnitelmia tehtiin jo, kreikkalaisten aakkosten opettelu on käynnissä ja kaupungin kartta tilattu. Yksi matkaopas meillä jo on, lahjaksi saatu jo viime kesänä kun matka on ollut tiedossa jo kauan, ja toisen ostin eilen, sellaisen erityisesti Ateenaan keskittyvän. Äsken löysin jo hotellimme sijainnin kartalta ja matkan odotus kasvaa.

Vielä joskus opiskelujeni alussa halusin kovasti löytää Parhaan ystävän. Luulinkin löytäneeni ja sanoin sen hänelle; olimme todella läheisiä. Sitten tapahtui jotain kummallista ja äkillistä ja kaikki hajosi. Itkin asiaa aika kovasti ja päätin, etten koskaan enää sano ketään parhaaksi ystäväksi. Se päätös on pitänyt, ja ajan kanssa olen huomannut, että se on hyvä päätös. Miksi minun pitäisi laittaa ystäväni johonkin järjestykseen? Pystyisin hyvin nostamaan erilleen tilanteesta riippuen vaikkapa top 5 ystävää, mutta en yhtä ainoaa parasta. (Siskoa ei lasketa.) Olen hirmuisen onnekas voidessani laskea ystävikseni niin monia ihania ihmisiä.

Paljon listojen tekemistä tärkeämpää on ymmärtää ystävien arvo. Kuten sanottu, minulla on paljon läheisiä ihmisiä. Kunpa en ikinä ottaisi ketään heistä itsestään selvyytenä, vaan ymmärtäisin pitää huolta ystävyyssuhteista. Ne ovat kultaakin kalliimpia.