Olen huomannut jälleen yhden asian, jota kaipaan Turusta: historianopiskelijoiden poliittisuutta. Siellä asuessani kaveripiirini seurasi sanomalehtiä ja uutisia aktiivisesti. Jokaisten vaalien aikaan ne olivat eräs keskustelun aihe Proffan kellarissa. Seurasimme vaaliväittelyitä, kävimme katsomassa yliopistolla järjestettyjä paneeleja ja pidimme vaalivalvojaisia (USA:n presidentinvaalien aikaan jopa aamuyöllä). Ei tullut ikinä edes mieleen, että joku meistä jättäisi äänestämättä!

Niin ihania kulttuuri- ym. keskusteluja kuin uudessa kaveripiirissäni viriääkin, politiikasta etnologiatieteilijät eivät tunnu olevan yhtä kiinnostuneita. En saanut ketään lähtemään mukaani ympäristö- ja energiapolitiikka käsittelevään vaalipaneeliin viime viikolla. Kukaan ei ole toistaiseksi kommentoinut koko maalisvaaleja mitenkään, ei edes vaalimainoksia, joiden analysointi on sentään kansalaishuvia. Tunnen itseni orvoksi, kun haluaisin puhua Kataisen ja Heinäluoman väittelystä (mikä mielipide-ero tuloerojen suhteen! olen järkyttynyt) tai saada jonkun vaikkapa mukaani tutustumaan keskisuomalaisiin Vihreisiin, joista en tiedä vielä mitään. Täytyy sanoa, että olen hiukan huolissani. Eräältä kulttuuriantropologilta kuulin jopa lauseen, jossa hän arveli jättävänsä äänestämättä, koska vaalit eivät kiinnosta. Silloin nostin niin kovan äläkän, että hän perui sanansa. :) Vaalit ja äänestäminen ovat minulle tärkeitä, kotona on harrastettu politiikkaa aina, enkä voisi edes kuvitella jättäväni ääneni käyttämättä.

Ehkä minun pitää olla aktiivisempi ja nykiä vähän täkäläisiä kavereitani. Kysäistä joskus, ovatko he tehneet vaalikoneita (itse olen tehnyt kolme) ja mainita joskus vaikka televisiosta tuleva vaaliväittely. Ehkä he aktivoituvat, jos vähän muistuttelen. :) Enkä saa yleistää: kyllä moni heistä pitää äänestämistä yhtä tärkeänä kuin minä. He vain eivät puhu politiikasta niin kuin historioitsijat, joista suurin osa opiskelee yhteiskuntatieteellisiä aineita sivuaineina.

Vaikka en pidäkään väittelystä, kaipaan turkulaisia ystäviäni puhumaan vaaleista ympärilläni. Pelkäsin jo vähän aikaa, että joudun pitämään vaalivalvojaisetkin vain omassa seurassani, mutta eiköhän Hannelen luona ole vaalistudio.