Loppuvuodesta menetin sydämeni Sandmanille, ja nyt löysin kirjastosta yhden Sandman-albumeista irrotetun henkilön oman sarjakuva-albumin. Päähenkilönä on tällä kertaa Death, Dreamin isosisko, joka on kiehtonut ja innostanut Gaimanin faneja varmasti eniten koko Endlessien perheestä.

Death: The Time of Your Life on toinen Gaimanin Kuolemalle omistamista sarjakuvista. Death: The High Cost of Living on minulta lukematta, toivottavasti saan sen jostain jonain päivänä käsiini.

Oikeastaan Death ei ole tarinan päähenkilö, vaan nuoret naiset Foxglove ja Hazel, jotka ovat olleet mukana jo joissakin Sandman-tarinoissa. (En millään muista missä enkä muista heidän tarinaansa enää, mutta he vaikuttivat tutuilta ja pieni googlailu vahvisti, että he ovat ennalta tuttuja.) The Time of Your Life kertoo enemmän elämästä kuin Kuolemasta. Death on kaunis, lempeä ja ymmärtäväinen, hyvä kuuntelija ja erittäin kiinnostunut ihmisistä. Tällä kertaa Death tekee poikkeuksen tapoihinsa, ja on valmis käymään kauppaa ja neuvottelemaan, kunhan ehdoista sovitaan.

Sarjakuva muodostuu oikeastaan kerronnasta, jossa takautumien kautta käydään läpi Foxgloven ja Hazelin suhdetta ja sen ajautumista nykyhetkessä olevaan kriisiin. Death ei paljoa puhu, enimmäkseen vain kuuntelee ja on läsnä, mutta silti hän on päähenkilö. Hän vain on upea. Gaimania lainatakseni, miksi aina puhutaan syntymän ihmeestä, mutta harvemmin kuoleman ihmeestä?

Aika hienoa on se, miten nostamalla ihailtavaksi päähenkilöksi Kuoleman, Gaiman onnistuu kertomaan totuuksia elämän arvostamisesta ja siitä, ettei päiviä pidä heittää hukkaan. Elämäsi paras aika on juuri nyt, ei joskus toiste, vaan juuri tässä päivässä.

Ja suora lainaus toiselta lukijalta, jota komppaan:

"Death should exist, exactly as Gaiman has imagined her, and when she comes, I hope she'll spend some time chatting with me, too."

death.jpgKuva täältä.