Torstaina olin Suomen maatalousmuseo Sarassa uuden näyttelyn avajaisissa. (Myöhästyin juhlista 45 minuuttia, mikä johtui täydellisestä blondihetkestä auton ratissa - mutta pääsin perille kuitenkin!) Vuosi 2008 on Sarka-museossa julistettu maaseudun naisten vuodeksi, ja uuden näyttelyn nimikin on lyhyesti ja ytimekkäästi Emäntä. Emäntä-näyttely on tiivis ja monipuolinen avaus maaseudun erilaisiin naisiin. Sana "emäntä" on turhaan jumittunut tiettyyn stereotypiaan, kun vähänkin aikaa maaseudulla nykyään asuva ihminen voi nopeasti havaita, ettei emäntiä voi enää laittaa yhden otsikon alle. Myös emännät ovat modernisoituneet.

Hienon näyttelyn on käsikirjoittanut dosentti Kirsti Manninen. Näyttely kertoo tarinoita käyttäen apunaan tekstin lisäksi kuvia, esineitä, värejä ja tunnelmia. Hienoa ammattitaitoa! Sarassa kyllä osataan. :)

Seuraava kappale on omistettu museon henkilökunnalle ja maaseudun naisille.

Kiitos juhlista kaikille Sarassa!

***

Tällä viikolla vietetään Nuukuusviikkoa. Joka päivälle on oma teemansa. Yritän joka päivä tilittää tänne omasta suhteestani ko. päivän teemaan lähimenneisyydessä ja lähitulevaisuudessa.

Tämän päivän teemana on liikenne.

En omista autoa ja kuljen päivittäiset matkani pyörällä tai kävellen, pidemmät matkat yleensä julkisilla. Perusasiat ovat siis kunnossa. Tänä aamuna tulin maalta kaupunkiin kimppakyydillä. Hiukan polttelee omatuntoa viime to-la reissu Turkuun, jossa käytin autoa hyvin piittaamattomasti lyhyilläkin matkoilla. Ensi pe-la lähden jälleen Turkuun autolla, mutta tällä kertaa kimppakyydillä, joten kulutusreppuni pienenee edes vähän.