Húrinin lasten tarina on uusin Tolkien. Eli poika Christopher Tolkien on toimittanut tämän isänsä muistiinpanojen pohjalta, niin kuin hän kai teki Keskeneräisten tarujen kirjan (jota en ole lukenut). Húrinin lasten tarina on lyhyempänä versiona tuttu Keskeneräisten tarujen lisäksi Silmarillionista (jonka lukemisesta on aivan liian kauan). Nyt tarina on kansissa kokonaisena versiona.

Húrin oli yksi ensimmäisen ajan suurista haltiamielistä, mutta pahis Morgoth langetti hänen jälkeläisiinsä kirouksen: "Mutta kaikkien niiden päällä, joita sinä rakastat, lepää minun ajatukseni raskaana kuin tuomion pilvi, ja se vetää heitä pimeään ja epätoivoon. Minne ikinä he menevät, siellä sikiää pahaa. Milloin ikinä he suunsa avaavat, heidän puheestaan seuraa vahinkoa. Kaikki mitä he tekevät kääntyy heitä vastaan. He kuolevat vailla toivoa kiroten niin elämää kuin kuolemaa." Ja kirouksensa päätteeksi Morgoth asettaa Húrinin paikalle, josta hän näkee ja kuulee kaiken, mitä hänen perheelleen tapahtuu.

Tästä alkaa Túrinin, Keski-Maan oman Kullervon elämäntarina. Hän ja hänen sisarensa joutuvat karvaasti kokemaan kirouksen voimakkuuden. Túrinilla ja Kullervolla on paljon yhteistä, lue vaikka täältä. Lisää kirjan ja tarinan taustoista esimerkiksi Hesarin verkkosivujen arvostelussa.

Kirjan on kuvittanut Alan Lee, jonka kuvat puhuttelevat minua niin että pitää oikein erikseen mainita.

Hurin_hmco_plate65._V12312312_.jpg&usg=A

Kuvassa Húrin vangittuna tuoliinsa, josta hän katselee jälkikasvunsa onnettomuutta.
Kuva täältä. Lisää Alan Leen Keski-Maa kuvitusta esim. täällä.