Mielen museon Henna heitti haasteella:

"Ideoi 5-10 kurssia, joille haluaisit osallistua ja haasta viisi muuta jatkamaan meemiä. Koska kurssille on kuulemma kivempaa osallistua kavereiden kanssa, ota omalle kurssilistallesi mukaan yksi haastajasi kursseista, jolle haluaisit myös osallistua."

Jei, pedagogi minussa heräsi välittömästi ja alkoi pohtia mitä haluaisin kokea tai mitä haluaisin oppia. Listahan on loputon, mutta lukujärjestykseen mahtuu kerrallaan vain muutama kurssi.

Hennan kursseista lähtisin mukaan parillekin, mutta erityisesti kirjakurssille:

"Vanhan kirjallisuuden lukupiiri
 

Lukupiirissä luetaan vanhaa suomen- ja ruotsinkielistä kirjallisuutta ja keskustellaan siitä yhdessä. Kaunokirjallisuuden lisäksi tutustutaan myös esimerkiksi erilaisiin oppaisiin ja käsikirjoihin."

Lisäksi tarttuisin innokkasti seuraavanlaisilla sisällöillä esiteltyihin kursseihin:

1. Opi pärjäämään vähemmällä yöunella!
Sammuuko lyhtysi iltaisin jo kymmeneltä? Onko sinulla vaikeuksia herätä aamuisin, jos illalla on mennyt myöhään? Oletko päivällä oma itsesi vain, jos olet saanut nukkua rauhassa vähintään kahdeksan ja puoli tuntia? Tällä kurssilla opit tulemaan toimeen vain korkeintaan kuuden tunnin yöunilla. Hyvästi univelasta sekavaksi muuttuneet puheet, nuutuneet iltapäivät ja kofeiinitabletit! Tervetuloa lisää aktiivisia tunteja päivään!

2. Muistetaan kasvoja, osataan nimiä
Kärsitkö huonosta henkilömuistista? Tuttuja kasvoja tulee vastaan, mutta et tiedä mistä ne ovat tuttuja? Yrität kertoa henkilöstä, mutta et muista nimeä? Tällä kurssilla opetellaan keinoja kasvo- ja nimimuistien kehittämiseksi. Jatkokurssilla opetellaan muistamaan lisää yksityiskohtia henkilöistä, joiden nimet ja kasvot osataan: opitaan esimerkiksi muistamaan, mistä aiheesta ja millaisesta näkökulmasta kukin ihminen ympärillä tekee tutkimusta, ettei aina tarvitsisi kysyä tai teeskennellä muistavansa.

3. Puheista teoiksi
Saamaton olo? Monta hyvää suunnitelmaa, mutta ei yhtään toteutusta? Tule kurssille, jossa opetellaan saamaan aikaiseksi ja toimimaan. Monilla meillä on hyviä, toteuttamiskelpoisia ideoita oman tai lähipiirin elämän kohentamiseksi, mutta usein ne jäävät pelkiksi ideoiksi "kiireen" tai "unohtamisen" takia. Laiskuus vaivaa, mutta tämän kurssin jälkeen saat aikaiseksi toteuttaa hyvät ideasi. Lisäkurssilla opetellaan harrastusten ylläpitoa ja opetellaan olemaan jättämättä kesken.

4. Nasevien vastausten kurssi
Opi pääsemään kohteliaasti mutta tehokkaasti eroon puhelinmyyjistä, feissareista ja humalaisista lähentelijöistä. "Panda on parasta leivän päällä" -lause on tehokas WWF:n feissareille, mutta entä Pelastakaan lapset ry:n tai Unicefin esitteenjakajat? Tai jo kolmatta kertaa soittava Valittujen palojen myyjä? Sitkeät Me Naiset -lehden kauppaajat? Tällä kurssilla opit tehokkaita mutta ehdottoman sivistyneitä tapoja sanoa "Painu helvettiin."

5. Nostalgian hohde
Haluatko pakopaikan harmaasta arjesta? Nostalgian hohde -kurssilla hellitään kultaisia kuvia maailmasta, jota ei ole koskaan ollut, mutta jonne sydämestämme kaipaamme. Katsotaan elokuvia ja luetaan kirjoja kurssilaisten toiveiden mukaisesti. Nenäliinoja ei tällä kurssilla säästellä, sillä kurssia tukee Serla, joka lahjoittaa kaikille kurssilaisille oravarepun täynnä nenäliinoja. Edellisen kurssin suosituimmat kokoontumiset olivat kurssipalautteiden mukaan Melukylän lapset -elokuvien katselukerta sekä Jane Austen -seminaari, jossa keskusteltiin kirjoista ja katsottiin ruudusta filmatisointeja. Tänä vuonna olemme kutsuneet luennoitsijoita puhumaan kauniista Karjalasta ja vanhojen runojen maailmasta, jossa nuoret naiset lähtevät itkien kotoa miehelään, nuoriso kokoontuu keinumäellä kesäiltoina, miehet nostavat painavia esineitä ja naisten vaalea letti ranteen paksuinen, eikä kukaan vihaa toista, eikä kukaan ole onneton, sillä kaikki tehdään yhdessä. Järjestämme vanhojen suomalaisten elokuvien viikonlopun ja annamme kaikille mahdollisuuden olla Ansa tai Tauno teemajuhlissa. Tule mukaan!

Haastan mukaan kurssisuunnitteluun Een ja Elinan ja Annun!

Edit. Olen ollut maalla tänään. Huomasin tarvitsevani kipeästi vielä yhtä kurssia:

6. Selviä murrosiästä ennen kuin täytät 30!
Hermostuttavatko vanhempasi? Löydätkö itsesi tiuskimasta äidillesi ja isällesi, vaikka muille läheisillesi olet kohtelias ja huomaavainen? Paiskotko ovia ja mökötätkö kuin paraskin teini? Ilmoittaudu kurssillemme ja opi selättämään murrosiän tunnemyrskyt ennen 30-vuotissyntymäpäiviäsi! Opit hillitsemään hermostumisen, opit keskustelemaan ilman että pyörittelet silmäsi arvostelevasti tai tuhahtelet ilmaisten ilman sanoja, että oikeasti vanhempasi ovat seniilejä ja sinä tiedät paremmin. Jatkokurssilla opitaan ystävystymään äidin tai isän kanssa niin, että voitte hankkia jopa yhteisiä harrastuksia.