Apurahahakemusten kirjoittaminen on kyllä vihoviimeistä puuhaa. Tänään olen käyttänyt siihen lähes koko päivän (lukuunottamatta etnologian professuurin opetusnäyteluentoja ja lounastaukoja). Hermot menee, mutta työ on vielä kesken.

En tietenkään ole ainoa, joka hakee tältä hakukierrokselta, joten tuskaa on voinut jakaa toisten kanssa. Puhuin tänään kavereille siitä, kuinka apurahahakemuksen tutkimussuunnitelman tai cv:n tulostaa vaikka kymmenen kertaa uusiksi, jos siitä löytää virheitä, sillä huolimattomuusmokiin apuraha ei saa kaatua. Tulostusmahdollisuuteni ovat työhuoneelta vähän monimutkaisia, joten se vaatii kärsivällisyyttä, mutta apurahat ovat sen arvoisia. Oikeasti taistelin kahden hakemuksen kanssa tänään tuntikausia, että sain ne kuntoon. Kolmas jäi huomiselle.

Ja mitä huomasinkaan äsken: tänään lähettämissäni tutkimussuunnitelmissa on virhe otsikossa! Otsikossa! Näin ei vain voi tapahtua. Kaiken muun olen lukenut tuhat kertaa, mutta otsikon sitä vain ohittaa niin nopeasti, ettei sen sisältöön kiinnitä huomiota. Virhe on ihan tyhmä, mutta merkitykseltään suuri: siitä puuttuu talvisota kokonaan. Otsikon mukaan tutkin siis vain jatkosodan aikaa (ja rauhaan palaamista), kun tekstissä puhun koko ajan talvi- ja jatkosodan ajasta. Kuulostaa triviaalilta, mutta sillä on iso ero. Noh, ne kaksi hakemusta ovat jo Postin huomassa, joten täytyy vain luottaa siihen, etteivät hakemusten lukijatkaan kiinnitä kovin pahasti huomiota otsikkoon, vaan jatkavat siitä eteenpäin tutustuakseen erinomaisen hyvään tutkimusuunnitelmaani - ja antavat rahaa sammioittain. Tai edes saavilla. Noh, ämpärikin riittää. Tai yksi pieni kauhallinen...

Mitä etnologian professuuriin tulee, niin opetusnäytteet olivat mielenkiintoisia. Sääli, että valintaprosessi on hidas ja hidastuu entisestään valituskierroksen takia, sillä olisi mukava saada virka vakinaisesti täytetyksi. Mutta eiköhän se tässä joskus sitten ensi talven aikana tapahdu.