"You have to get out of the library!"

- Indiana Jones -


Kiireinen viikko takana. Onneksi takana, todellakin, enkä ainakaan vielä ole muistanut mitään erityisen tärkeää unohtuneen. Eilen klo 16 aloitin lomani ja sillä tiellä ollaan. Vielä yksi ja puoli yötä matkaan - jännää jo vähäsen.

Ihan pelkkää työtä kulunut viikko ei kuitenkaan ole ollut, vaan hauskaakin on tullut pidettyä. Nannanderin kanssa vietimme Indiana Jones -teemaviikkoa. Katsoimme joka ilta yhden Indyn, maanantaista alkaen niin että viikko huipentui torstai-iltana uusimman Indiana Jonesin kanssa seikkailemiseen valkokankaalla. Hilpeä viikko! Tit-ti-dit-tii...

Kunhan tähän sankariarkeologiin /-antropologiin suhtautuu sen vaatimalla asenteella, on elokuvien parissa hauskaa. Ryppyotsaisuus katuojaan, Indyn hattu esiin! Minä pidin tästä viimeisimmästäkin, joskin Indiana Jones kyllä oli aika vanha. Suorastaan vaari. Onneksi se oli kirjoitettu elokuvaan ihan hyvin. Olen jo puhunut itseni puhki tästä leffasta, joten jätän ylianalyyttisen selostuksen väliin tällä kertaa. Hauska raina se oli silti!

Olen syntynyt samana vuonna kuin ensimmäinen Indiana Jones -elokuva on tehty. En siis ole varsinaisesti "kasvanut Indyn parissa", mutta kyllä kaikki elokuvat tuttuja silti olivat. Kevään Indy-hypetyksen ja odotuksen aikana on ollut mielenkiintoista huomata, kuinka etnologiatieteiden parissa Indiana Jonesilla on oma erityinen asemansa. Yksi jos toinenkin on kertonut, että Indylla on ollut vaikutuksensa alan valintaan. Vaikka arkeologiaan tai muinaistarujen tutkimukseen liittyviä elokuvia on tehty paljon 1980-luvun jälkeen, on Indiana Jones kuitenkin oma juttunsa, oma erityinen sankarinsa.

Nannanderin kanssa olemme levittäneet tietoa asioiden todellisesta laidasta. Ei siis ole olemassa henkilöä nimeltä Harrison Ford, on vain Indiana Jones, joka joskus sivutyönään näyttelee Harrison Fordia - varmaankin paetakseen yli-innokkaita antropologian tai arkeologian opiskelijoita. Olemme myös vakuuttuneita siitä, että Indylla on vähintään pitkänä sivuaineena kulttuuriantropologia. Ei hän muuten osaisi niin monia juttuja! Lisäksi olemme suunnitelleen aloitetta, että seuraavaan laitoksellemme auki tulevaan professuuriin kutsuttaisiin Indiana Jones.