Suden vuoden lisäksi olen viime aikoina tavannut toisenkin kirjoja rakastavan ja muiden silmissä outona pidetyn tytön. Ystävänpäivänä näimme nimittäin Helsingin kaupunginteatterin suurmusikaalin Kaunotar ja Hirviö.

Kuten ennalta tiesin odottaa, oli musikaali hyvin paljon samanlainen kuin Disneyn elokuva. Sen pohjaltahan se oli tehty, laulut ja puvut ja käsikirjoitus ja kaikki. Mutta se ei haitannut, kun sen tiesi. Kaunotar ja Hirviö on yksi lempisaduistani ja ehdottomasti Disneyn piirretyistä ihanin. Olen aina kiinnostunut tähän satuun liittyvistä jutuista myös opiskeluyhteyden vuoksi: tein aikanaan yleisen historian proseminaaria 1700-luvun nuorten naisten oppaista. Eräs käyttämistäni oppaista oli Madame Leprince de Beaumontin kirjoittama, ja tämä satu on ilmestynyt käytösmallina kyseisen Madamen nuorille naisille suunnatussa lehdessä. Eli kun kuulin tästä musikaalista, olin innoissani. Olipa ihanaa päästä näkemään se, kiitos kuuluu jälleen siskolleni!

Kolmituntinen esitys piti otteessaan herkeämättä. Lava täyttyi musiikista, väreistä, ihanista sivuhahmoista, tanssista ja hienoista rooliasuista, liikkeestä ja kimalteesta, itkusta ja naurusta. Olimme aivan eturivissä, josta ei niinkään voinut nähdä tanssin koreografioita kokonaisuuksina, mutta sen sijaan saimme syliimme glitteriä yms. (hihii) ja näimme puvut läheltä. Tämä satu on täynnä taikaa, ja se taika kyllä välittyi yleisöön asti.

Roolisuoritukset olivat minusta onnistuneita. Pidin Bellaa näyttelevästä Marika Westerlingistä, ja ihmettelin Gastonin (Mikko Vihma) hauislihasten paksuutta, mutta parasta antia olivat kuitenkin tarinan sivuhahmot. Gastoniin rakastuneet kylän hupakot olivat mainioita, samoin Pertti Koivula Gastonin typeränä apurina, mutta ehdoton huippu oli kyllä Risto Kaskilahti Lumiérena. Eero Saarinen täydensi häntä Cogsworthina, mutta Kaskilahti kyllä hallitsi lavaa aina sinne tullessaan. Hän oli näytelmässä parasta.

Musikaalin käsiohjelma on sekin isolla rahalla ja taitavasti toteutettu. Sitä selaamalla voi saada ainakin tuoksahduksen näytelmän taikamaailmasta.

405566.jpg