Pitkästä aikaa lähden tänään ihmisten ilmoille täältä maalta. Menen Jyväskylään, sillä illalla juhlimme erään laitoksellamme professorin sijaisuutta hoitaneen herran läksiäisiä. Ensin kaffet (Nefa laittaa ne eli olen leiponut ja yhdessä katamme pöydän jne.) ja sitten Sohwille, tosin ajattelin kyllä lähteä autolla liikkeelle illallakin, saa nyt nähdä, mutta se lyhentäisi varmaan iltaani hiukan. Tuskin jaksan teetä lipittäen istua koko iltaa. Mutta mietin sitä sitten. Sitä ennen pitää vielä tehdä tuhat asiaa. Olen joka tapauksessa yötä Jyväskylässä, tulen takaisin maalle huomenaamulla.

Kahvien laittamisen lisäksi minun pitäisi tänään keksiä aiheet kesän opintosuorituksiini. Olen ajatellut kirjoittaa yhden tai kaksi esseetä, mutta pelkkä ajatus ei riitä, pitäisi keksiä ideatkin niihin. Toisen teen ehkä museologiaan, johon on aika tarkkaan rajattu aihekin, mutta toinen essee pitäisi kyllä olla etnologian puolelle. Minulla ei enää tämän päivän jälkeen ole oikein hyvin mahdollisuutta istua kirjastossa miettimässä esseeni kirjallisuutta ja näkökulmaa, joten homman olisi edistyttävä tänään. Olisi hyvä hyväksyttää aihe professorilla etukäteen, vaikka hän sanoikin, että "Ei sinun ole pakko tuoda aihetta etukäteen, jos keksit hyvän aiheen niin senkun kirjoitat." Mutta kun hyvää aihetta ei niin vain ehkä löydy, niin ehkä parempi lähettää hänelle jokin hahmotelma esseestäni etukäteen. Saisin samalla varmistettua vaaditun sivumäärän.

Parasta olisi, jos keksisin hyvän idean, jonka saisi linkitettyä myös tulevaan lisurin tutkimussuunnitelmaan. Siis kun kuitenkin joudun sitä varten lukemaan kirjoja kesän aikana, niin saisin kaksi kärpästä yhdellä iskulla, jos kirjoittaisin esseen jostain siitä suunnasta.