Luettuani Alkemistin ajattelin, että enää en Paulo Coelhon kirjoihin tartu, niin turha kokemus se kirja minulle oli. Ystävän suosituksesta luin kuitenkin kirjan Veronika päättää kuolla, ja tämä olikin sitten hyvä juttu.

Kirja kertoo slovenialaisesta Veronikasta, joka on kaunis, kohtalaisesti menestynyt 24-vuotias tyttö. Hän yrittää tappaa itsensä, koska ei ole onnellinen, sillä elämästä puuttuu sisältö ja merkitys. Veronika kuitenkin epäonnistuu eikä kuole, vaan viottaa sydäntään niin, että elinaikaa jää korkeintaan viisi päivää. Hänet viedään mielisairaalaan, jossa hän tutustuu muihin eri tavalla hulluihin ihmisiin, oppii määrittelemään itsensä uudelleen suhteessa muihin ja oppii näkemään merkityksiä ja tuntemaan tunteita.

Coelho on itsekin ollut nuorena pakkohoidettavana mielisairaalassa, ja kirjassa onkin hänen omiin kokemuksiinsa perustuvia osioita. Juonellisesti Veronika päättää kuolla ei yllätä, mutta tässä onkin kyse Coelhon kirjoitustyylistä ja tavasta esittää asioita. Tämä oli viehättävä kirja, jota voin kyllä lämpimästi suositella.

Myös esimerkiksi Aamunkajo on lukenut saman kirjan ja pitänyt kovasti. Hyvä artikkeli kirjasta on myös Kiiltomato.netissä.