Viime torstain fuksiaisten jälkipyykkiä on pesty sähköposteissa viikonlopun aikana. Ajattelin, etten kirjoita tästä tänne, mutta suivii vieläkin liikaa niin että pakko avautua.

Juhlathan huipentuivat viiden humanistisen ainejärjestön yhteisiin bileisiin, SyysSymposium 2007:aan, yökerho Kharmassa. Kyseinen yökerho on sen tyyppinen bilemesta, jossa ihan kaikki humanistit (tai tässä tapauksessa tarkemmin historian, etnologian, taidehistorian, kirjallisuuden ja journalistiikan) opiskelijat eivät normaalisti käy. Itse olen käynyt Kharmassa tasan kerran aiemmin, viime syksyn SyysSymposiumissa. Kharma ei houkuttele tunnelmallaan, ei musiikillaan, ei huipputrendikkäällä sisustuksellaan ja haku päällä -meiningillään. Se ei vain ole minun ja ystävieni paikka.

Kharman kanssa tehtävät juhlasopimukset ovat ainejärjestöille helppoja. Järjestöt saavat kaikki lipputulot ja baari hoitaa loput: mainosten painattamisen, juomat, järkkärit, tilat, musiikin... Kaiken. Kun tällainen yökerho vetää väkeä muutenkin, ovat nämä bileet yleensä melko hyvä rahanlähde. Siksi niitä järjestetään, ei sen takia että kaikki pitäisimme Kharmasta niin kovasti.

Tänä vuonna yritimme houkutella omiamme paikalle pyytämällä sinne omat dj:mme soittamaan vähän vaihtoehtoisempaa musiikkia, sellaista josta Kharmaa yleensä välttelevät ihmiset pitäisivät enemmän. Dj:t tulivat ilman palkkaa, ammatti-ihmiset. Asiasta oli sovittu Kharman kanssa. Mutta mitä tapahtuikaan: meidän omat dj:t heitettiin ulos Kharman dj-kopista neljän biisin jälkeen. Perusteluna oli se, ettei heidän soittamansa musiikki sopinut paikkaan, sillä ravintolalla on oma linjansa, josta haluavat pitää kiinni. Voi pyhä yksinkertaisuus: senhän takia meillä oli omat dj:t, ettei tarvitsisi kuunnella Kharman peruslinjaa! Ravintolan edustajat eivät halunneet ottaa vastaan valituksia tai mitään, totesivat vain ettei musiikkilinjasta poiketa.

Voitte varmaan arvata, montako kertaa menen Kharmaan tämän jälkeen. Minua ei ehtinyt suivia musiikin muutos, kaikessa säätämisen kiireydessä en edes huomannut sitä, mutta olen kohtalaisen kiukkuinen ravintolan asenteesta. Heillä olisi torstai-iltana ollut mahdollisuus viihdyttää asiakkaita, joita ei ravintolassa yleensä käy, mutta he pilasivat sen kohtalaisen hyvin. Dj:n heittäminen ulos on aika rumaa.

Tältä minusta tuntuu. Subjektiivinen näkökulma. Kharmalaiset ovat varmaan eri mieltä, mutta minulla ei ole tarvetta yökerhon puolustamiseen, en kuulu ihailijoihin.

Toivottavasti SyysSymposium -perinne ei katkea tähän ikävyyteen. On ollut niin kiva, kun on ollut edes yhdet yhteiset humanistibileet joka vuosi.