Kun googlaa norjalaisen kirjailijan Linn Ullmannin, tulee nopeasti selväksi, että hän on ruotsalaisen näyttelijättären Liv Ullmannin ja ohjaaja Ingmar Bergmanin tytär. Mahtaakohan häntä kuinka paljon kaivella se, että joka paikassa otetaan ensimmäisenä esiin kuuluisat vanhemmat? WSOY on onneksi vähän viksumpi, eikä kirjailijaesittelyssään mainitse sukulaisia lainkaan. Hyvähyvä! Ei niitä aina tarvitse ottaa joka paikkaan riesaksi, vaikka Turun Sanomien arvostelussa pohditaankin, kuinka paljon Ullmannin esikoisromaanin saamasta huomiosta mahtaa johtua kuuluisista sukujuurista. Hyvälle kirjailijalle kuuluisat vanhemmat voivat olla myös ikävä taakka.

Ennen unta (For du sovner 1998, suom. 1999) on Linn Ullmannin esikoisromaani. Se on hieno kirja rakkaudesta, rakkauksien tavoittelusta ja unelmista. Kirja kertoo Karin Blomista ja hänen perheestään kulkien välillä 1930-luvun siirtolais-isoisän tarinasta Karinin ja hänen siskonsa Julien elämään. Jollain tapaa Ennen unta on myös perhe- tai sukuromaani, sillä Karin tekee kirjassa tiliä useammankin sukupolven rakkauksien illuusioista.

Kaikkein eniten minuun koski Julien kulissimaisen onnellisen ja täydellisen onnettoman avioliiton kuvaus. Se heijastuu kirjassa paljon avioparin pienen Sander-pojan kautta, ja perheen rikkinäisyyden vaikutusta lapseen kuvataan hyvin. Julien elämän valintojen rinnalla Karin näyttäytyy kirjassa korostuneen toisenlaisena. Hän keräilee miehiä, viettelee kenet vain haluaa, aivan kenet tahansa. Karinkaan ei nyt varsin täyspäiseltä tai ainakaan ehjältä vaikuta.

Kirja kulkee unen ja valveen rajamailla, siellä missä muutoin realistiset tapahtumat voivat äkkiä muuttua fantasianomaisiksi. Nämä kohdat sopivat kirjaan niin, etten huomannut edes ihmetellä niitä. Se kertoo siitä, miten hienosti Linn Ullmann käyttää kieltä. Hieno kirjailija. En ole lukenut häneltä muuta, mutta tämän kirjan jälkeen en ainakaan estele. Ennen unta ei ehkä ole kaikkein tyhjäpäisintä luettavaa (vrt. esim. Hilja Valtonen), mutta sen sijaan taitavaa, hienoa nykykirjallisuutta naapurimaasta.

ForDuSover.bmp

Kansikuva on myös kaunis. Sen vuoksi tartuin tähän kirjastossa, sillä en etsinyt Ullmannia erityisesti. Se vain tuli vastaan.