Robert Harris (tietoja esim. Wikipediassa ja kirjakaupan sivuilla) on tunnettu lähinnä toista maailmansotaa käsittelevistä teoksistaan, joissa sekoittuvat fakta ja fiktio. Samaa todellisuuden ja mielikuvituksen sekoitetta on myös Pompeji, jossa seurataan muutaman päivän aikaa Vesuviuksen vieressä vuonna 79.

Takakannen mukaan Pompeji on trilleri, mutta minusta se ei ollut erityisen jännittävä. Suoraan sanottuna olin vähällä jättää koko kirjan kesken ensimmäiset sata sivua luettuani, mutta lopulta sain sen suoritettua loppuun yhtenä vapaailtana. Aika kevyt kirja siis. Harris yrittää saada lukijan kiinnostumaan jännityskertomuksesta, mutta ei onnistu kovin hyvin. Tulivuoren purkautumista ei osaa jännittää, kun tietää sen tapahtuvan kuitenkin, eikä dekkarimainen juoni oikein pure.

Tarinan päähenkilö on Marcus Attilius, Aqua Augustan aquarius eli johtava insinööri. Hän huomaa jotain olevan vialla, mutta ei tajua ongelmien johtuvan Vesuviuksesta - tietenkään ei tajua, sehän vesittäisi koko juonen. Edellinen aquarius on kadonnut epämääräisissä olosuhteissa ja Attiliukselle on käydä samoin. Muutaman päivän aikana hän ehtii myös rakastua, sillä tottahan hyvässä tarinassa on aina nainen, joka pitää pelastaa onnettomalta avioliitolta. (Haukotus.)

Onnettoman löyhästä juonesta huolimatta kirjassa oli jotain hyvääkin. Parhaiten jäi mieleen antiikin Rooman kuvaus. Rooma on kylpylöitä, viiniä, irstailuja, viiniä, lahjottuja virkamiehiä, viiniä ja köyhää kansaa. Yläluokan räikeän tuhlaileva ja ylenpalttinen elämä esitetään lähes irvokkaana. Valtakunta perustuu orjatyölle, mutta orjien asemakin vaihteli ryysyistä rikkaisiin. Valitettavasti Marcus Attilius on vähän liian puhtoinen Ken-nukke tässä maailmassa, hänen hyveellisyytensä melkein ärsyttää, kun koko muu ympäristö esitetään julmana ja räikeästi ja rajusti elämää kuluttavana. En ehkä lue tätä kirjaa uudestaan, ikinä. Elokuvan voisin katsoa, ihan vain nähdäkseni miten Pompejin kaupunki on tehty. Kirjassa on monta kohtausta, jossa ajattelin, että nykyaikaiset elokuvantekijät varmaan innostuvat. Onkohan tätä filmattu, tietääkö joku?