Ensimmäinen päiväni Jyväskylässä. Aamulla olin kaupungilla siskoni kanssa, sitten aloitin syyssiivouksen kotonani. Kotini on siis postimerkin kokoinen soluasunto, josta en koko viime talvena erityisemmin piitannut. Haaveilin vain muutosta yksiöön lähemmäs ihmisiä. Nyt olen päättänyt, että rahatilanteeni takia pysyn tässä asunnossa niin kauan kuin mahdollista. Kun kerran olen päättänyt jäädä, päätin myös muuttaa asennettani ja alkaa pitää tästä paikasta. Oltuani koko kesän toisten nurkissa on minun itse asiassa melko helppo olla tyytyväinen omaan kotiini. Tuntuu ihanalta olla omien, tuttujen tavaroitten keskellä ja ruhtinaalliselta voida vain oven sulkemalla tuntea olevansa rauhassa ja yksin.

On uskomatonta, miten paljon aikaa näinkin vähän neliömäärän siivoamiseen saa tuhrattua, kun aloittaa kirjahyllyn pölyttämisestä... :) Otin kaikki kirjat pois, pyyhin aivastellen pölykerroksen pois ja lisäsin kirjojani varten kaksi uutta hyllyä, jotka ovat odottaneet asentamista keväästä asti. Ja sen jälkeen pääsin siihen kaikkein parhaimpaan: kirjojen järjestämiseen.

Kirjojen asetteleminen hyllyyn on lempipuuhaani. Olisin onnellinen kirjastonhoitajana, jos saisin vain lastata kirjoja hyllyyn ja niistä pois päivät pitkät. Siksi kirjahyllyn järjestyksen muuttaminen on minulle aina riemutyö, jonka jälkeä jaksan ihailla. Kiinnitän myös huomiota muiden ihmisten kirjahyllyihin, en poliisina vaan kiinnostuneena.

Niinpä laiton Ultra Bran Vapaaherran elämää soimaan ja ryhdyin toimeen. Aiemmin kirjani olivat olleet aakkosjärjestyksessä, mutta koska tilasta on puutetta, minun oli pakko purkaa se. Hyllyt piti saada tiiviimmin, joten kirjat piti järjestää koon mukaan. Ja täytyy kyllä sanoa, että tässä suorien rivien kirjahyllyssä vasta silmä lepääkin. Kirjojen etsiminen tulee olemaan vaikeampaa kuin aakkostetusta hyllystä, mutta saanpahan selailla kirjojani, kun etsin jotain. Saan kirjojeni koskettamisesta omituista tyytyväisyyttä. Omistamisen iloa? Pieni kapitalisti minussa hihkuu kirjahyllyn äärellä.

Lisää visuaalista nautintoa kirjahyllystä saisi järjestämällä sen värijärjestykseen, mutta se vaatisi myös enemmän hyllymetrejä - iso punainen kirja ja pieni punainen kirja (Maota minulla ei ole, mutta jokin muu) eivät nyt voi olla rinnakkain, vaan isot kirjat ovat omalla hyllyllään ja pienille on omat paikkansa. Mutta ehkä pokkarihyllyn voisi järjestää värijärjestykseen, sellaisessa se on joskus ollutkin. Kirjat voisi myös järjestää teeman mukaan, tai uutuusjärjestykseen. Tai pisteyttää jollain omalla, hauskalla systeemillä. Jokaisella on kai oma tapansa tähänkin.

(Olisin liittänyt tähän kuvan uudelleen järjestetystä kirjahyllystäni, mutta jostain syystä vuodatus ei suostu lataamaan kuvia. Tai lataa se ne, mutta ei näytä. Toivottavasti vika korjaantuu...)