Maakunnassa asuvalle keskustelu Helsingin citykaniongelmasta on ollut vähän ehkä hymyilyttävä pikkuasia, joka unohtuu saman tien. Tänä aamuna tutustuin kaniongelmaan ensimmäistä kertaa itse kävellessäni Kalliosta Kansallismuseolle, ja ongelman laajuus avautui edes jossain määrin. Töölönlahden rannalla oleva puisto oli täynnä kaneja. Sekosin laskuissa jossain kahdenkymmenen paikkeilla. Poikasia näytti siinä vaiheessa olevan joukossa ehkä 7-8. Parikymmentä kani näkyi ilman sen suurempaa etsimisen vaivaa, ties kuinka paljon niitä todella on tuossakin puistossa, puhumattakaan koko kaupungista.

Vaikka en lajimäärityksestä mitään tiedä, niin nämä citykanit ovat tosiaan pieniä ja kaniinimaisempia verrattuina asuinympäristöni loikkijoihin. Kotona näen jäniksiä (tai ruskakoita? jotain pitkäkorvaisia, hyppiviä jyrsijöitä) aika usein, aina yksin tai pareittain, mutta parikymmentä kania kymmenen minuutin kävelymatkalla on aika paljon. Näin myös kukkapenkeissä kanien tekemiä valtavia koloja - ei ihme, että kaupunki haluaa niistä eroon.

Pidän itseäni jossain määrin luontoihmisenä ja luonnonsuojelijana, mutta nämä kanit eivät kuulu kaupunkiluontoon, ainakaan näin suurina laumoina. HS:n verkkosivujen uutisen herättämässä keskustelussa joku ehdottaa, että kaneista tehtäisiin rukkasia ja muuta kamaa, jota myydä turisteille. Kannatan! Pupuilla voi olla pehmoinen turkki, mutta olen kyllä samaa mieltä kuin Ee: kaasua kaninkoloon vaan. Tai hilleri tai jotain, mikä vain tehoaa.