Jokin aika sitten kaipasin Jyväskylään sijoittuvia kirjoja. Hienojen Helsingin kuvausten lisäksi olisi hauska lukea kirjoja, jotka sijoittuvat itselle tuttuihin kaupunkeihin. Jyväskylän kaupunginkirjasto vastasi ajatuksiini kokoamalla listan ja pienen näyttelyn kirjoista, jotka sijoittuvat Jyväskylään. Siitä näyttelystä nappasin mukaani Arto Kotilaisen Alastoman pojan ääriviivoja.

Arto Kotilainen on mainittu 1980-luvulla lupaavaksi nuoreksi kirjailijaksi. Sillä vuosikymmenellä hän onkin julkaissut teoksensa: kolme romaania, runokokoelman ja novellikokoelman. Googlaamalla ei löytynyt tietoa, mitä Kotilainen tekee nykyään. Alastoman pojan ääriviivoja on hänen esikoisromaaninsa, ja esikoiseksi se olikin kypsä ja tavallista parempi. Siihen se sitten jäikin. Kirjan takakansi kertoo sen olevan romaani nuoren miehen elämästä, mutta jotenkin minä luulin nuoren miehen elämään kuuluvan muutakin kuin päämäärätöntä olemista, pornolehtien ja alusvaatekatalogien äärellä runkkaamista (vähintään kahdesti päivässä) ja tyttöystävän kanssa harrastetun seksin laskemista. Niin ja känni-iltoja, tietysti. Kirjan kirpeän hapan sävy tulee ongelmista ymmärtää tyttöystävän maailmaa ja myös parhaan ystävän vaikeuksista ja vajoamisesta mielipuoliseen alkoholismiin. Kirjaa mainittiin hauskaksi, mutta en minä jaksa nauraa tälle. Ehkä minä en vain ollut kirjan kohderyhmää.

Olihan se silti hauskaa lukea tutuista kaupunginosista, joten varmasti lainaan kaupunginkirjaston kokoamalta listalta jotain muuta. Kirjamessuilta sai lisäksi lahjakirjana Jyväskylään sijoittuvien novellien kokoelman Murha Paviljongissa ja muita juttuja kaupungin elämästä. Ne ovat uusia tarinoita nyky-Jyväskylästä, mutta voisihan sitä lukea jotain vanhaakin, jossa kuvailtaisiin Jyväskylää vielä silloin, kun täällä oli puutaloja.