Siskoni kanssa olemme keränneet entiseen kotiimme mielenkiintoisen kirjahyllyn. Siellä on sekä nuortenkirjaklassikoita (esim. Musta ori ja Setä Pitkäsääri) että vähemmän klassikoiksi luokiteltavia jämäkirjoja, joita kumpikaan ei halua (vai kehtaa?:) ottaa omaan hyllyynsä. Nämä kirjat eivät vaadi lukijaltaan mitään, eivät yhtäkään aivosolua, vaan toimivat rentouttajina. Niitä luetaan välilukemisena, kun ei muuta tee mieli.

Victoria Holtin Tuhannen lyhdyn talo kuuluu näihin ehdottomiin hömppäkirjoihin. Holt oli brittiläinen kirjailija, joka on eri salanimien takaa kirjoittanut valtavat määrät bestsellereitä. Myyntilistojen kärkeen hän kyllä kiipesi, mutta esimerkiksi Tuhannen lyhdyn talo on niin hölmö kirja, että tulin siitä melkein vain vihaiseksi.

Juoni on tietenkin romanttinen ja hiukan jännittävä, jotta kirja pitää otteessaan. Toisaalta henkilöhahmot ja tarinan kulku ovat niin yksinkertaisia, että luin tätäkin teosta monessa pienessä palassa, aina muutaman sivun eteenpäin vanhempieni luona käydessäni, mutta en koskaan tippunut kärryiltä vaikka lukukertojen välillä oli enemmänkin aikaa.

Päähenkilö Jane on erinomaisen älykäs, kaunis, hienokäytöksinen ja ahkera nuori nainen, joka seikkailee kiinalaisen antiikin maailmassa. Plaah että tämä oli tylsä kirja.