Kreikkakuukauteni jatkuu ehkä Homeroksen jälkeen Kreikan tunnetuimman kirjailijan tunnetuimmalla teoksella. Niko Kazantzakis (1883-1957) oli kreikkalainen kirjailija, runoilija ja filosofi. Hänen menestysromaaninsa Kerro minulle, Zorbas (1946, suom 1954) on tehty myös elokuvaksi. Se olisi mielenkiintoista nähdä.

Luin jostain (en enää löytänyt lähdettäni), että kirja perustuisi Kazantzakisin omiin kokemuksiin. Tiedä häntä, paljon mahdollistakin. Tarinan kertoja on "musteentuhrija" eli kirjailija ja filosofi. Hän on vuokrannut Kreetalta pienen rautamalmikaivoksen, jota on lähdössä hoitamaan, kun hän kohtaa miehen nimeltä Alexis Zorbas. Zorbas on vanheneva, elämää kokenut mies, joka pestautuu kertojalle töihin. Zorbas oikeastaan käytännössä johtaa rautamalmikaivosta, kirjailija vain seuraa sivusta ja kirjoittaa.

Nopeasti Zorbasista tulee isännälleen tärkeä linkki elämään. Vaikka Zorbasiin uppoaa rahaa, ei isäntä sure sitä, sillä hän saa palvelijaltaan jotain paljon tärkeämpää. Zorbas on vilkas ja puhelias, soittaa santouria ja tanssii kun sanat loppuvat. Zorbas on elämää kokenut, elämää täynnä ja yhä vain elämää janoava, ja aito ja teeskentelemätön omassa luonnossaan. Itäimaisten filosofioiden tyyneyteen ja itsehillintään, elämänjanon sammuttamiseen ja ruumiin hallintaan elämänsä perustanut kirjailija kertoja kadehtii Zorbasin tapaa elää elämänsä täysillä. Kirjassa verrataan monta kertaa näiden elämäntapojen eroja, ja aina Zorbasin eduksi. Myös naiset ja rakkaudesta ja rakastelusta kieltäytyminen ja pidättäytyminen osoittautuu turhaksi. Naisilla tosin on tässä kirjassa vain "heikon astian" osa, valitettavasti.

Zorbasin kertomat tarinat antavat kirjalle nimensä.

"Minäkin olin, aivan kuin lyhdyllä etsien, löytänyt vieraan, minä en antanut hänen mennä, hän maksoi minulle paljon enemmän kuin päivällisen, mutta hän oli kyllä sen arvoinenkin. Joka ilta odotin, että hän tulisi seurakseni viettämään iltaa, asetin hänet istumaan vastapäätä itseäni, söimme, maksun hetki koitti, ja silloin sanoin hänelle: "Kerro!" Polttelin piippuani ja kuuntelin. Tämä vieraani oli kulkenut maailmaa ristiin rastiin ja tutkinut ihmisiä, enkä milloinkaan kyllästynyt kuuntelemaan häntä.
- Kerro, Zorbas, kerro!
Koko Makedonia vyöryi silmieni eteen, levittäytyi Zorbasin ja minun välilleni vuorineen ja metsineen ja virtoineen, sisseineen, ahkerine ja pystyvine naisineen ja väkevine miehineen... - - Joka ilta Zorbas kuljetti minua Kreikassa, Bulgariassa ja Konstantinnopolissa; suljin silmäni ja näin."