Kirjamessut ne eivät petä koskaan. Kuljeskelua osastolta toiselle, kirjojen plaraamista, tarjousten vertailua vaikka mihinkään ei ole varaa, muutama löytö joista joku kuitenkin sitten tarttuu mukaan ja - aina! - joku täysin suunnittelematon, aivan liian kallis sortuminen. Syksyllä Helsingin messuilla se oli Strömsö-kirja, tänään Parnasso-lehti, jonka syksyllä vielä sain siirrettyä. Nyt sen tilasin, jipii! Ensimmäinen numeroni tulee kesäkuussa ja lasku sitten, kun olen saanut kesätyöni ensimmäisen palkan.

Päivä oli pitkä, mutta piti jatkuvan hymyn huulilla. Aamun tentin tein lennossa ja olin messuilla jo puoli yhden maissa. Kiersin ystäväni kanssa osastoja ja törmäilin tuttuihin muutenkin. Sekin on noissa messuissa niin kotoista: siellä tuntui olevan paljon tuttaviani ja kavereitanikin. Jyväskylän kirjamessut ovat tietenkin paljon pienemmät kuin Helsingissä ja Turussakin, mutta krääsänmyyjiä oli myös vähemmän. Riemukseni sain kuulla, että ensi vuoden messutkin on jo lyöty lukkoon, eli tapahtuma ei jää ainutkertaiseksi. Hyvä niin, eipähän tarvitse matkustaa aina etelään näiden perässä.

Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi sanoo kyllä aivan oikein blogissaan, että kirjamessujen suosiosta huolimatta kirjallisuus ei oikeasti tapahdu siellä. Kirjallisuus on pohjimmiltaan kirjan ja lukijan välinen juttu, joka tapahtuu siinä paikassa, missä kirja luetaan. Kuitenkin pidän kirjamessuja  ehkä jonkinlaisena lukijan ja kirjan parisuhteen hoitamisena. Kaupallistahan se on, mutta siitä huolimatta kirjamessut ovat kirjan ystävän herkkutapahtuma. Ehdottomasti parasta (jopa parempaa kuin SKS:n osasto!) ovat kirjailijahaastattelut, joita voisi kiertää kuuntelemassa koko päivän.

Tänään suurimman yleisön näytti keräävän Tommy Tabermann, mutta oma suosikkini oli kääntäjä Jaana Kapari, joka kertoi Oscar Wilde ja Edgar Allan Poe -käännöksistään. Kapari sanoi mm. jotakuinkin näin: "Aikuisten pitäisi ehdottomasti lukea enemmän satuja. Jos aikuiset vain lukisivat enemmän satuja niin, etteivät jäisi niiden pintaan vaan menisivät niihin syvemmälle. Saduissa on enemmän tietoa kuin tietokirjoissa. Saduissa on enemmän totta kuin Wikipediassa."

Yllättävästi päivä messuilla kuitenkin väsyttää. En jaksa lähteä kaverini synttäreille, vaan tulin Makuunin kautta kotiin ja aion vain olla. Huomenna menen vielä uudestaan, mutta yritän jättää ostokset ostamatta. Menen kirjailijahaastatteluiden ja tunnelman vuoksi. Menen, koska en voi olla menemättä, niin hassua kuin se onkin.